fbpx
Kategóriák
blog

Mit kell tudni a diabéteszes neuropathia -ról

Mit kell tudni a diabéteszes neuropathia -ról

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség szövődménye, amely az idegrendszer károsodását eredményezi. Ez egy progresszív betegség, és a tünetek az idő múlásával rosszabbodnak.

Neuropathia akkor fordul elő, amikor a vérben magas zsírok vagy cukor károsítják a test idegeit. Ez gyakorlatilag bármilyen idegét érintheti a testben, a tünetek széles skálájával.

Az idegek elengedhetetlenek a test működéséhez. Lehetővé teszik az emberek számára, hogy mozgathassanak, üzeneteket küldjenek a dolgokról, és vezéreljék az automatikus funkciókat, például a légzést.

Számos típus létezik. Néhányan a perifériás idegeket vonják be, míg mások károsítják a belső szerveket, például a szívet, a hólyagot és a bélet. Ilyen módon számos testfunkciót befolyásolhat. A cukorbetegség, az emésztőrendszer és a vesebetegségek (NIDDK) szerint.

Ebben a cikkben a cukorbetegség neuropathia különféle típusait, hatásait és kockázatait vizsgáljuk meg.

A neuropathia négy fő típusa befolyásolhatja az idegrendszert, beleértve:

  • Perifériás szimmetrikus neuropathia: Ez befolyásolja a lábat és a kezét. Ez a diabéteszes neuropathia leggyakoribb formája.
  • Autonóm neuropathia: Ez olyan idegekben fordul elő, amelyek a test akaratlan funkcióit, például emésztést, vizeletet vagy pulzusszámot szabályozzák.
  • A mellkasi és az ágyéki gyökér, vagy a proximális neuropathia: Ez károsítja az idegeket a test egy adott eloszlásán, például a mellkas falán vagy a lábakon.
  • Mononeuropathies: Ezek bármilyen idegeket érinthetnek.

A neuropathia tünetei az érintett típustól és idegektől függnek.

tünetek

A diabéteszes neuropathia jelei és tünetei általában több évig tartanak. A jelek és a tünetek attól függnek, hogy milyen típusú neuropathia és idegek befolyásolják.

Perifériás neuropathia

A perifériás neuropathia tünetei a következők:

  • zsibbadás, fájdalom, bizsergés és égő érzés felfelé a lábak vagy a karok
  • Az izomtónus elvesztése a kezekben és a lábakban
  • Nem érezheti a hőt, a hideg vagy a fizikai sérülést
  • Az egyensúly elvesztése
  • charcot ízülete, amelyben az idegproblémák miatt az ízület az idegproblémák miatt, gyakran a lábakban

perifériás neuropathia, amely a lábat érinti Állj és járj. Növeli a leesés kockázatát.

Ha valaki nem érez hőjét, hideg vagy sérülést, ez új problémákhoz vezethet.

Például a lábán lévő hólyag fekély lehet, mert a személy nem érezte fájdalmat a korai szakaszban. A fertőzés előrehaladtával a gangrén kialakulhat.

Végül szükség lehet amputációra.

Kattintson ide, hogy többet megtudjon a perifériás neuropathiáról.

autonóm neuropathia

Az autonóm neuropathia hatásai:

  • gyomorégés és puffadás
  • émelygés, székrekedés vagy hasmenés
  • Hypoglykémiás ismeretlenség, amelyben az ember nem érzi az alacsony cukorszint hatásait
  • Nehézségek vagy nyelések
  • Teljes érzés kis mennyiségű étel fogyasztása után
  • Az étkezés után néhány órával hányás
  • Ortosztatikus hipotenzió, vagy könnyed és szédülni érzés, ha felállt
  • A normálnál gyorsabb pulzusszám
  • Túlzott túlzott Izzadás, még hűvös hőmérsékleten vagy nyugalomban is
  • hólyagproblémák, például a hólyag teljesen kiürítése a vizelés során, az inkontinenciához vezetve
  • A férfiak és a nők szexuális diszfunkciója
  • Dysesthesia, vagy torzult érzés

  • Az arc és a szemhéja jelentős lecsökkentése
  • Izom -összehúzódások és gyengeség

Egyéb típusok más típusok

Sokféle neuropathia létezik.

A proximalis neuropathia az alsó testben, gyakran az egyik oldalon és a lábak gyengeségéhez vezethet.

A fókuszos neuropathia tünetei az érintett idegtől függően nagyon változhatnak. A fókuszos neuropathia és a koponya neuropathia egyaránt látási zavarokhoz vezethet, például a kettős látáshoz.

A diabéteszes neuropathiában szenvedő emberek gyakran nem veszik észre, hogy a tünetek fejlettebbek.

képek

Nem látható a perifériás neuropathia tünete parazitol vélemény az én válaszom, de az embereknek tisztában kell lenniük a lábukon lévő sebekkel.

Az orvos fizikai vizsga- és lábvizsgálatot végez, hogy ellenőrizze:

  • boka reflexek
  • A szenzáció elvesztése
  • A bőr textúrájának változásai
  • A bőr színének változásai

Egyéb tesztek tartalmazhatják a vérnyomás ellenőrzését és a pulzus ingadozásait.

Ha az orvos gyanítja a diabéteszes neuropathiát, akkor végezhetnek bizonyos diagnosztikai teszteket, például:

  • Electromyogram (EMG), amely rögzíti az izmok elektromos aktivitását

Idegvezetési sebesség -teszt (NCV), amely rögzíti azt a sebességet, amellyel az indukált jelek áthaladnak az idegeken. túlóra.

Bármely típusú emberek számára az első lépés az, hogy a vércukorszintet egy céltartományon belül megegyezik, és kezelik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

A glükózszint kezelése minimalizálja a diabéteszes neuropathia kockázatát. A kezelés egyik kulcsfontosságú része a fájdalom csökkentésére és a tünetek egyes kezelésére összpontosít.

Bizonyos gyógyszerek és fizikoterápia típusai segíthetnek a diabéteszes neuropathia fájdalmának szabályozásában, más kezelések mellett. Az idegeket azonban nem tudják megjavítani.

Az embereknek el kell kerülniük vagy abba kell hagyniuk a dohányzást, és az alkoholfogyasztást legfeljebb egy italra kell korlátozniuk a nők és kettő férfiak számára.

Gyógyszerek

A fájdalom kezelésében segíthetnek:

  • Antikonvulzáns gyógyszerek
  • Triciklusos antidepresszánsok
  • opioidok és nemopioid fájdalomcsillapító gyógyszerek

Az opioidok függőséghez vezethetnek, így az orvosoknak a lehető legalacsonyabb adagot kell felírniuk.

A diabéteszes neuropathiában szenvedő személy más típusú antidepresszánsokat, például szerotonin-norepinefrin-inhibitorokat is használhat, hogy megcélozzák a diabéteszes neuropathia más fájdalmas tüneteit.

Topikális krémek, összetett krémek és néhány kiegészítő, például ALA vagy topikális kapszaicin szintén megkönnyebbülést nyújthatnak.

A kapszaicin krém online vásárolható.

Fizikoterápia

A gyógyszerekkel kombinált fizikoterápia segíthet enyhíteni a fájdalmat és csökkentheti az opioidoktól való függőség kockázatát.

Ez is segíthet enyhíteni:

  • Éges és bizsergő érzések a lábakban és a lábakban
  • izomgörcsök
  • Izomgyengeség
  • Szexuális diszfunkció

Az elektromos idegstimuláció fájdalommentes típusú fizikoterápia, amely elősegítheti a merevség érzéseinek csökkentését és a lábfekélyek gyógyulásának fokozását.

A járási edzés magában foglalja a járás újbóli eladását. Segít megelőzni és stabilizálni a lábszövődményeket, például fekélyeket és sérüléseket. Az ilyen típusú fizikai újraképzés elengedhetetlen a protézist használó emberek számára a végtagok elvesztése után, ha a diabéteszes neuropathia amputációhoz vezet.

A jó gyógytornász biztosítja, hogy a diabéteszes neuropathiában szenvedő emberek gyakorlatai ne sértsék meg a lábát, ami érzékeny lehet.

Egyéb terápiák között szerepel olyan eszközök, amelyeket egy személy használhat annak megakadályozására, hogy a fájdalmas vagy érzékeny végtagok megérintsék az ágyat vagy a széket.

A kiropraktor, a masszázs terapeuta vagy az osteopath rendszeres masszázsokat vagy kézi terápiát végezhet az izmok kinyújtására. A masszázs gátolhatja az izom összehúzódásait, görcsöket és atrófiát a rossz vérellátás miatt.

A specifikus gyakorlatok, például az úszás vagy az aerobik segíthetnek az egyénnek az izomerő fejlődésében és fenntartásában, és csökkenthetik az izomtömeg elvesztését.

A terápiás ultrahang egy másik típusú fizikoterápia, amely nagyon magas frekvenciájú hanghullámokat használ a bőr alatti szövet stimulálására. Ez segíthet néhány embernek abban, hogy visszanyerje az érzékenységet a lábukban.

A diabéteszes neuropathia hozzájárulhat számos magas kockázatú szövődményhez, kezdve a pulzusszám változásaitól a látási zavarokig.

A lehetséges szövődmények közé tartozik a lábak elvesztése.

Ez képtelenséget okozhat a vágások vagy a sebek érezéséhez, és ennek eredményeként a fertőzés előfordulhat. A végtagban kezeletlen fertőzés amputáció szükségességét eredményezheti.

Súlyos hólyag- és vesefertőzések is előfordulhatnak, egészségügyi problémákat okozva.

A diabéteszes perifériás neuropathia szövődményeinek megelőzése érdekében elengedhetetlen a jó lábápolás.

A betegséggel rendelkező embereknek minden nap meg kell vizsgálniuk a lábukat sérülések vagy sebek szempontjából.

A dohányzás növeli a lábproblémák kockázatát bizonyos típusú diabéteszes neuropathia esetén. A podiatrista segíthet a lábápolásban, és az egészségügyi szolgáltató tanácsot adhat a dohányzás abbahagyásáról.

Elfogadás

A diabéteszes neuropathia egy olyan idegkárosodás, amely a cukorbetegségben szenvedő embereknél fordul elő.

Négy típus létezik: autonóm, perifériás, proximális és fókuszos neuropathia. A

mindegyik eltérő idegkészletet érint, és eltérő hatásokkal rendelkezik. Az autonóm neuropathia károsítja a test automatikus folyamatait, például az emésztést. A perifériás neuropathia károsítja az idegeket a lábujjak, az ujjak, a kezek és a lábakban.

A diagnózis magában foglalja a szkennelések széles skáláját, valamint a boka reflexek, a szenzáció, valamint a bőr textúrájának és tónusának vizsgálatait.

A kezelés többféle fizikoterápiát és gyógyszert foglal magában a fájdalom és az idegvezetés szabályozására.

Mivel a diabéteszes neuropathiában szenvedő emberek általában nem érzik sérüléseket a lábán, a lábak rendszeres ellenőrzésére van szükség a észlelt fertőzés és a végtagok esetleges elvesztésének elkerülése érdekében.

Q:

2. típusú cukorbetegség van. Hogyan akadályozhatom meg a cukorbetegség neuropathiát?

A:

A diabéteszes neuropathia minimalizálásának legjobb módja a jó vércukorszint és a rendszeres lábápolás fenntartása. Ha a metformint hosszú ideig szedi, amely a 2. típusú cukorbetegség kezelésében gyakran használt gyógyszer, fontolja meg a B12 -vitamin szint ellenőrzését is, mivel a metformin csökkentheti a B12 szintet, ami szintén neuropathiát okozhat.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Neurológia/idegtudomány

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents